COMMUNITIES OF PRACTICE


Knowledge of any field is too complex to any individual to cover and therefore they need to interact with colleagues to benefit from stimulation and thus creates a community of practice;

Communities of practice are groups of people who share a passion for something that they know how to do, and who interact regularly in order to learn how to do it better.


To be able to connect the communities of practice with knowledge strategy, Wenger defines three elements.


Domain: the area of knowledge that brings the community together, gives it its identity, and defines the key issues that members need to address. A community of practice is not just a personal network: it is about something. Its identity is defined not just by a task, as it would be for a team, but by an ”area” of knowledge that needs to be explored and developed.

Community: the group of people for whom the domain is relevant, the quality of the relationships among members, and the definition of the boundary between the inside and the outside. A community of practice is not just a web site or a library; it involves people who interact and who develop relationships that enable them to address problems and share knowledge.

Practice: the body of knowledge, methods, tools, stories, cases, documents, which members share and develop together. A community of practice is not merely a community of interest. It brings together practitioners who are involved in doing something. Over time, they accumulate practical knowledge in their domain, which makes a difference to their ability to act individually and collectively.
These three elements in combination are what enable a community of practice to manage knowledge.
Knowledge management is a strategic activity and it starts with strategy and ends with strategy. It connects strategy to performance through knowledge.
The doughnut model should not be seen as a chronological sequence of steps.

The development of communities of practice is a bottom-up process as well as a top-down process. 

Etienne Wenger, Knowledge management as a doughnut: Shaping your knowledge strategy through communities of practice.

COMPETÈNCIA DIGITAL PER A PROFESSORAT DE LLENGÜES


"Cap canvi es pot fer en el món educatiu sense comptar amb el professorat i el seu rol en l'educació de ciutadans."

Sota aquesta premisa i tres preguntes clau : Què necessita aprendre l’alumnat del segle XXI?, Per a què necessita l’alumnat aprendre-ho? i  Com ho poden aprendre millor? na Sònia Guilana ens ha conduit cap a la gran pregunta dels docents de la nova era


La revisió de les metodologies, de l’avaluació i l’ús adequat i sistemàtic de les Tecnologies en les nostres aules han estat el fil conductor d’aquest curs que ha superat les expectatives dels participants, segons les valoracions efectuades per ells mateixos.
Com que la cosa anava de tecnologies, na Sònia ens va fer una visita virtual (via Skype) durant la sessió de presentació dels projectes.


  

El curs ha comptat amb una important fase virtual que ha contemplat el disseny col.laboratiu de projectes d’aula que conjuguessin els tres elements

COMPETÈNCIA DIGITAL PER AL PROFESSORAT DE LLENGÜES (NOU CURS)


Vivim temps líquids, com ens explica Zygmunt Bauman, un dels sociòlegs de moda, i hem d’estar oberts i atents als canvis en la manera de viure i ensenyar. Un dels vectors més importants d’aquesta revolució permanent del nostre estil de vida és l’acceleració vertiginosa de les possibilitats d’ús social de les tecnologies digitals, des d’internet fins a les múltiples formes de xarxes grupals en línia (skype, google+, facebook, evernote i... ara mateix en deu haver sortit una altra!).

Per a l’educació i molt especialment per al professorat de llengües, s’obre un món nou i una necessitat d’aprenentatge urgent sobre com reenfocar la feina perquè guanyi en atractiu i en excel·lència davant un alumnat que reflecteix un perfil de resultats molt baix i amb poca motivació en les etapes obligatòries.
eportfolio roadmap
Precisament per facilitar el canvi i partint sempre des de l’enfocament competèncial i pràctic, des de l’assessoria de Llengües Estrangeres del CEP, en col·laboració amb la de Socials i Llengües,hem preparat un curs que voldríem que resultés inspirador per la seva capacitat de suggeriment i de motivació. Sabent el potencial pedagògic polivalent d’aquest enfocament, el curs s’adreça no solament al professorat de llengües estrangeres i de català i espanyol, sinó també al professorat que imparteix alguna àrea en el marc de Seccions Europees així com al professorat encarregat de treballar l’acolliment i la interculturalitat.

Ah, i entre les novetats veureu que el curs serà multilingüe, ja que, a més del català com a llengua bàsica, hi ha un mòdul de tres hores que serà impartit en anglès com a incentiu evident perquè tot el professorat de llengües i interculturalitat vagi reforçant les pràctiques de treball comú.

L’especialista que el coordinarà serà Sònia Guilana, professora d’anglès i alemany a l’IESCastelló d’Empúries i formadora del departament d’educació de la Generalitat de Catalunya. La seva especialitat com a coach del professorat és la formació integrada en TIC per al professorat de llengües en general i en metodologia centrada en les necessitats dels alumnes. Per la qualitat de les seves propostes i per l’entusiasme i innovació que mostra sempre en la seva feina, estem segurs que us sorprendrà ben agradablement.

Recordeu que teniu fins dia 22 d’octubre per apuntar-vos-hi a través del portal delpersonal i que només hi ha 25 places. A què espereu a inscriure-vos-hi?

COMUNITAT DE PRÀCTICA: CENTRES DE PRIMÀRIA AMB SSEE

Les Comunitats de pràctica són grups socials constituïts a fi de desenvolupar un coneixement especialitzat, compartint aprenentatges basats en la reflexió compartida sobre experiències pràctiques.

Segons Wenger, una Comunitat de pràctica és "un grup de persones que comparteixen una preocupació, un conjunt de problemes o un interès comú sobre un tema, i que aprofundeixen el seu coneixement i expertesa en aquesta àrea a través d'una interacció continuada".

Enguany hem creat aquesta comunitat amb l’objectiu de potenciar el treball col•laboratiu entre els centres de l’illa d’Eivissa que imparteixen Seccions Europees.
Hem tingut ocasió de compartir experiències, aprofundir i construir coneixement sobre aspectes relacionats amb la metodologia AICLE a partir de la investigació i la reflexió compartida d’experiències pràctiques. Com a cloenda, els centres participants van organitzar la primera trobada amb alumnes amb la realització d’uns tallers d’art al CEIP puig d’en Valls. La jornada va ser tot un èxit i us volem mostrar algunes de les activitats realitzades pels alumnes. Les trobareu en el blog de la comunitat així com altres experiències desenvolupades en els respectius centres.
    http://seccionseuropeeseivissa.blogspot.com/
No volem que aquesta sigui una experiència aïllada, molt al contrari, la intenció és que tingui continuïtat el curs vinent amb el desig de fer-la extensiva a molts més centres de primària així com de secundària. Es pot tractar d’una ocasió excepcional per crear ponts entre aquestes dues etapes educatives a partir d’interessos comuns.

Curs METODOLOGIES PER A L’ADQUISICIÓ DE LES COMPETÈNCIES A TRAVÉS D’UNA LLENGUA ESTRANGERA

Impartit per na Sònia Guilana, professora d'Anglès i Alemany a Secundària a l'IES Castelló d'Empúries des de fa 14 anys. També és formadora pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya en formació integrada de TIC pel professorat de llengua i en metodologia centrada en l'alumnat.
Us deixem aquí el video de presentació.

Enllaç a la web del curs
https://sites.google.com/site/21centuryteaching/home




Durant el curs hem dissenyat alguns projectes d'aula i els volem compartir.




Els trobareu en aquesta Wiki :

                                                             http://21centuryteachingprojects.wikispaces.com/Ibiza+projects